Acupunctuur in Vianen

Acupunctuur

Acupunctuur is al duizenden jaren een vast onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (T.C.G.).  Met uiterst dunne naaldjes wordt geprikt in de acupunctuurpunten, welke volgens vaste patronen in- of tussen de spieren liggen. Deze punten worden van oudsher energiepunten genoemd


Voor welke klachten ga je naar de acupuncturist?

Bij de acupuncturist komen mensen met de meest uiteenlopende klachten. Het merendeel heeft pijnklachten, zoals bv. zenuwpijn vanuit de nek of de rug, of  chronische hoofdpijnklachten. Echter acupunctuur werkt tevens zeer ontspannend, daarom is het een zeer bruikbare methode voor allerlei spanningsklachten. Het prettige is dat acupunctuur een natuurlijk ontspanningsgevoel geeft, waardoor de vicieuze cirkel waarin deze mensen zich bevinden, vrij snel kan worden doorbroken. Acupunctuur kan de vochtbalans en de stofwisseling van het lichaam beïnvloeden, daarom is het een goede aanvulling bij de aanpak van overgewicht. Voor verdere indicatiegebieden kunt de site van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur bekijken.

Pijnbehandeling volgens de T.C.G.

Volgens de Chinese filosofie wordt pijn vaak toegeschreven aan het stagneren of ophopen van energie of bloed. Als een patiënt bijvoorbeeld een gewrichtsontsteking heeft, probeert de acupuncturist de ontsteking op te lossen door naalden te plaatsen. Die heffen de stagnatie van energie op en ze bevorderen de vrije doorstroom van energie. Daarbij zal de acupuncturist andere systemen versterken om te voorkomen dat de klachten terugkomen.

De westerse benadering van pijnklachten

De westerse- , wetenschappelijke verklaring van de werking van acupunctuur is gebaseerd op het aanmaken van pijnstillende stoffen, de zg. endorfines, door het lichaam. Door de precieze pijnlocatie te inventariseren zoekt de acupuncturist naar triggerpoints, in de voor die specifieke pijn verdachte spieren. Dit kunnen lokale punten zijn, maar ook punten in de periferie. Deze kunnen velerlei klachten veroorzaken, zoals spanningshoofdpijn, schouderklachten, tenniselleboog, etc. De pijnpunten of gebieden kunnen ontstaan door o.a. overbelasting, verkeerde houding, orgaanstoornissen, gewrichtsklachten of een emotionele disbalans. De behandeling bestaat uit het prikken van deze punten om deze te inactiveren, d.w.z. de triggerpoints worden uitgeschakeld, waardoor spierontspanning optreedt.

Je voelt er niets van

Mensen die acupunctuur positief ervaren, zeggen dit heel vaak tegen anderen die wat bang zijn voor naaldjes.
Dat is niet helemaal waar, je voelt een klein prikje en soms wat tinteling of een wat dof gevoel, als de naaldjes ingebracht zijn. Dit hoort erbij, want anders zou er weinig reactie optreden. De meeste mensen ervaren de behandeling als prettig en ontspannend.

Directe toegankelijkheid

U kunt zonder verwijsbrief van een arts een afspraak maken voor acupunctuur. Tijdens het eerste consult vindt een uitgebreid onderzoek plaats, waarna met de patiënt besproken wordt hoe de behandeling eruit gaat zien en hoeveel behandelingen er ongeveer nodig zijn. Er wordt ook regelmatig en combinatie gemaakt met fysiotherapie.

Kosten en vergoedingen

Tarief acupunctuur: vanaf  € 42,50.
Met een aanvullende verzekering worden de kosten voor 75% of meer vergoed, tot een bepaald maximum per jaar. Dit kunt u checken in uw polis.

Contact

Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met Rita van Kouwen. Zij is werkzaam als fysiotherapeut en acupuncturist in het Fysiotherapeutisch Centrum Vianen. Zij staat geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister voor Fysiotherapie en is lid van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur.

Rita van Kouwen 0347 745 325 / 0653 183 655
E-mail            : ritavankouwen@fysiovianen.nl