Mindfulness

Mindfulness

Binnen de fysiotherapeutische behandeling kan er soms ook mindfulness worden aangeboden. Dit zijn oefeningen waarbij de aandacht bewust naar het huidige moment wordt gebracht.

Wat is mindfulness?

Mindfulness beoefen je door dagelijks te trainen met het richten van je aandacht. Door te oefenen in rust of tijdens activiteiten van het dagelijks leven kun je leren je bewust te worden van waar je aandacht is. Als je weet waar je aandacht is (in het verleden of in de toekomst) dan kun je ook leren om je aandacht weer terug te brengen in het hier en nu. Daarbij richt je jouw aandacht op je eigen lichaam, zoals bijvoorbeeld bij de ademhaling, de buik of de voeten.

Voor welke klachten zijn mindfulness geschikt?

Het bewust richten van de aandacht heeft heel veel invloed op de mate van spanning in de spieren en je ademhaling en is dus ook van grote invloed op de mate van in- en ontspanning. Het oefenen van mindfulness kan helpend zijn bij iemand die spanningsgerelateerde klachten ervaart zoals: een onrustig/ gehaast gevoel, nek-schouderklachten door spanning, vermoeidheid (zoals bijvoorbeeld burn-out), overprikkeling, somberheid, druk op de borst en ademhalingsklachten, onverklaarbare pijnklachten of pijn van chronische aard.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

Er vind een uitgebreide intake plaats om het tijdsverloop, de lichamelijke klachten en oorzaken door te spreken. Bij de toepassing van mindfulness worden de oefenvormen op maat aangeboden om een prettig en haalbare manier van oefenen te bereiken. Het is belangrijk je openstelt voor het zelfstandig doen van oefeningen thuis.

Verwijzing en vergoeding?

Vaak wordt mindfulness gecombineerd met het behandelen van lichamelijke klachten. Hierbij wordt de toepassing van mindfulness verwerkt in het fysiotherapeutische behandelplan. Vergoeding komt uit het aanvullende pakket van de zorgverzekeraar, onder fysiotherapie. Wanneer er geen aanvullende verzekering is gelden onze algemene tarieven.

Een verwijzing van de huisarts of specialist is niet nodig.

Kwaliteit van de behandeling

Het toepassen van mindfulness binnen de fysiotherapie valt onder de kwaliteitseisen van het Koninklijke Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

Jacqueline van der Louw              0347-745322

Debbie Tix                                        0347-745332