Bekken(bodem)klachten

Bekken(bodem)klachten

Het bekken bevind zich onderaan de wervelkolom en omvat de benige delen waarin zich de heupengewrichten, het schaambeen, het sacrum en het staartbeen bevinden. Vaak zijn lage rugklachten ook in dit gebied gelokaliseerd. De bekkenbodem bevind zich aan het onderste deel van het bekken, als een ‘hangmatje’ om o.a. de buikinhoud te ondersteunen.

Wat is bekken(bodem)therapie?

Fysiotherapie gericht op de klachten rondom het bekken: de lage rug, heup, bekkengewrichten en de bekkenbodem. Voor lage rugklachten en heupklachten kunnen al onze fysiotherapeuten een behandeling uitvoeren. Aanvullend zullen zij navragen in hoeverre er ook bekken(bodem)klachten zijn.

Voor welke klachten zijn bekken(bodem)therapie geschikt?

Wanneer er pijnklachten zijn van de bekkenbodem zoals pijn, gevoel van druk, ongewenst verlies van ontlasting of urine.
Pijnklachten aan het sacrum, bekkenbodem of schaambeen tijdens of na de zwangerschap.
Na een operatie aan het bekkenbodemgebied.
Ook wanneer de klachten zich voornamelijk uiten in beperkingen in het dagelijks leven, werk of sport.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

Er vind een uitgebreide intake plaats waarin de klachten en hulpvraag worden besproken. Daarna wordt er een behandelplan opgesteld. Behandeling bestaat uit uitleg, advies en oefeningen.
Inwendige bekkenbodemtherapie is voorbehouden aan gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten met een extra opleiding. Binnen onze praktijk is deze specialisatie niet aanwezig en wordt deze vorm van therapie dan ook niet gegeven.

Verwijzing en vergoeding?

Vergoeding komt uit het aanvullende pakket van de zorgverzekeraar, onder fysiotherapie. Wanneer er geen aanvullende verzekering is gelden onze algemene tarieven.
Een verwijzing van de huisarts of specialist is niet nodig. Wanneer u bent verwezen door huisarts of specialist voor inwendige bekkenbodemtherapie, dan zoekt u een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut in de buurt. Wij kunnen u eventueel helpen om deze te vinden.

Kwaliteit van de behandeling

Het toepassen van bekken(bodem)fysiotherapie valt binnen de fysiotherapie valt onder de kwaliteitseisen van het Koninklijke Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

Debbie Tix 0347-745332