Archieven: Specialisaties

Voeg specialisaties toe aan uw website

Acupunctuur

Acupunctuur is al duizenden jaren een vast onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (T.C.G.). Met uiterst dunne naaldjes wordt geprikt in de acupunctuurpunten, welke volgens vaste patronen in- of tussen de spieren liggen. Deze punten worden van oudsher energiepunten genoemd

Voor welke klachten ga je naar de acupuncturist?
Bij de acupuncturist komen mensen met de meest uiteenlopende klachten. Het merendeel heeft pijnklachten, zoals bv. zenuwpijn vanuit de nek of de rug, of chronische hoofdpijnklachten. Echter acupunctuur werkt tevens zeer ontspannend, daarom is het een zeer bruikbare methode voor allerlei spanningsklachten. Het prettige is dat acupunctuur een natuurlijk ontspanningsgevoel geeft, waardoor de vicieuze cirkel waarin deze mensen zich bevinden, vrij snel kan worden doorbroken. Acupunctuur kan de vochtbalans en de stofwisseling van het lichaam beïnvloeden, daarom is het een goede aanvulling bij de aanpak van overgewicht. Voor verdere indicatiegebieden kunt de site van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur bekijken.

Pijnbehandeling volgens de T.C.G.
Volgens de Chinese filosofie wordt pijn vaak toegeschreven aan het stagneren of ophopen van energie of bloed. Als een patiënt bijvoorbeeld een gewrichtsontsteking heeft, probeert de acupuncturist de ontsteking op te lossen door naalden te plaatsen. Die heffen de stagnatie van energie op en ze bevorderen de vrije doorstroom van energie. Daarbij zal de acupuncturist andere systemen versterken om te voorkomen dat de klachten terugkomen.

De westerse benadering van pijnklachten
De wetenschappelijke verklaring van de werking van acupunctuur is gebaseerd op het aanmaken van pijnstillende stoffen, de zg. endorfines, door het lichaam. Door de precieze pijnlocatie te inventariseren zoekt de acupuncturist naar triggerpoints, in de voor die specifieke pijn verdachte spieren. Dit kunnen lokale punten zijn, maar ook punten in de periferie. Deze kunnen velerlei klachten veroorzaken, zoals spanningshoofdpijn, schouderklachten, tenniselleboog, etc. De pijnpunten of gebieden kunnen ontstaan door o.a. overbelasting, verkeerde houding, orgaanstoornissen, gewrichtsklachten of een emotionele disbalans. De behandeling bestaat uit het prikken van deze punten om deze te inactiveren, d.w.z. de triggerpoints worden uitgeschakeld, waardoor spierontspanning optreedt.

Je voelt er niets van
Mensen die acupunctuur positief ervaren, zeggen dit heel vaak tegen anderen die wat bang zijn voor naaldjes.
Dat is niet helemaal waar, je voelt een klein prikje en soms wat tinteling of een wat dof gevoel, als de naaldjes ingebracht zijn. Dit hoort erbij, want anders zou er weinig reactie optreden. De meeste mensen ervaren de behandeling als prettig en ontspannend.

Directe toegankelijkheid
U kunt zonder verwijsbrief van een arts een afspraak maken voor acupunctuur. Tijdens het eerste consult vindt een uitgebreid onderzoek plaats, waarna met de patiënt besproken wordt hoe de behandeling eruit gaat zien en hoeveel behandelingen er ongeveer nodig zijn. Er wordt ook regelmatig en combinatie gemaakt met fysiotherapie.

Kosten en vergoedingen
Tarief acupunctuur: vanaf € 42,50.
Met een aanvullende verzekering worden de kosten voor 75% of meer vergoed, tot een bepaald maximum per jaar. Dit kunt u checken in uw polis.

Contact
Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met Rita van Kouwen. Zij is werkzaam als fysiotherapeut en acupuncturist in het Fysiotherapeutisch Centrum Vianen. Zij staat geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister voor Fysiotherapie en is lid van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur.

Rita van Kouwen 0347 745 325 / 0653 183 655
E-mail : ritavankouwen@fysiovianen.nl

Bekken(bodem)klachten

Het bekken bevind zich onderaan de wervelkolom en omvat de benige delen waarin zich de heupengewrichten, het schaambeen, het sacrum en het staartbeen bevinden. Vaak zijn lage rugklachten ook in dit gebied gelokaliseerd. De bekkenbodem bevind zich aan het onderste deel van het bekken, als een ‘hangmatje’ om o.a. de buikinhoud te ondersteunen.

Wat is bekken(bodem)therapie?
Fysiotherapie gericht op de klachten rondom het bekken: de lage rug, heup, bekkengewrichten en de bekkenbodem. Voor lage rugklachten en heupklachten kunnen al onze fysiotherapeuten een behandeling uitvoeren. Aanvullend zullen zij navragen in hoeverre er ook bekken(bodem)klachten zijn.

Voor welke klachten zijn bekken(bodem)therapie geschikt?
Wanneer er pijnklachten zijn van de bekkenbodem zoals pijn, gevoel van druk, ongewenst verlies van ontlasting of urine.
Pijnklachten aan het sacrum, bekkenbodem of schaambeen tijdens of na de zwangerschap.
Na een operatie aan het bekkenbodemgebied.
Ook wanneer de klachten zich voornamelijk uiten in beperkingen in het dagelijks leven, werk of sport.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?
Er vind een uitgebreide intake plaats waarin de klachten en hulpvraag worden besproken. Daarna wordt er een behandelplan opgesteld. Behandeling bestaat uit uitleg, advies en oefeningen.
Inwendige bekkenbodemtherapie is voorbehouden aan gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten met een extra opleiding. Binnen onze praktijk is deze specialisatie niet aanwezig en wordt deze vorm van therapie dan ook niet gegeven.

Verwijzing en vergoeding?
Vergoeding komt uit het aanvullende pakket van de zorgverzekeraar, onder fysiotherapie. Wanneer er geen aanvullende verzekering is gelden onze algemene tarieven.
Een verwijzing van de huisarts of specialist is niet nodig. Wanneer u bent verwezen door huisarts of specialist voor inwendige bekkenbodemtherapie, dan zoekt u een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut in de buurt. Wij kunnen u eventueel helpen om deze te vinden.

Kwaliteit van de behandeling
Het toepassen van bekken(bodem)fysiotherapie valt binnen de fysiotherapie valt onder de kwaliteitseisen van het Koninklijke Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

Debbie Tix 0347-745332